Woning verkopen bij scheiding.

 

 

Eén van de belangrijke punten die bij een scheiding aan de orde komen, is het huis: hoe en wanneer gaan we dat verkopen en wat zijn de consequenties daarvan?  Wij kunnen u hierbij helpen de juiste keuze te maken. 

 

HUIS GEFINANCIERD OP BASIS VAN OUDE SITUATIE.

 

Veel gezinnen hebben hun huis gefinancierd op basis van twee inkomens of ze hebben het huis gekocht in de tijd voor de bankencrisis. Soms heeft dit als gevolg dat het huis na de scheiding onbetaalbaar wordt. Bijvoorbeeld omdat de bank geen hypothecaire lening meer wil vertrekken op basis van één inkomen, of omdat de bank gewoon minder geneigd is een lening te verstrekken. In een dergelijke situatie zit er niet veel anders op dan het huis te verkopen.  

 

WANNEER VERKOPEN?

 

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt is: wanneer moeten wij het huis verkopen? En moeten we daar al voor gescheiden zijn? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: u kunt het huis verkopen voor of na de scheiding, net wat het beste uitkomt. Als u het huis gaat verkopen na de scheiding, dan wordt er een aantal bepalingen opgenomen in het scheidingsconvenant die regelen wat er met het huis gebeurt voordat het verkocht is. Denk daarbij aan de volgende vragen:

Wie gaat het huis bewonen?

Hoe delen we de woonlasten?

Hoe delen we de kosten voor reparatie en onderhoud aan het huis?

Mag de ander gewoon zomaar binnenkomen in het huis, ook al woont hij of zij er niet meer?

Hoe stellen we de verkoopprijs van het huis vast? 

 

ZITTEN WE NA DE SCHEIDING MET EEN RESTSCHULD?

 

De laatste jaren zijn de huizenprijzen op veel plaatsen in Nederland flink gedaald. Tegelijkertijd waren banken enkele jaren terug vrij scheutig met het verstrekken van top-hypotheken. Eén van de gevolgen hiervan is dat mensen die in scheiding liggen en daarom gedwongen zijn hun huis te verkopen, dit moeten doen met een restschuld. 

Wanneer de hoogte van de hypotheek groter is dan de economische waarde van het huis, of liever gezegd dan de verkoopprijs van het huis, dan ontstaat er een restschuld. Zolang u gewoon blijft wonen en u de hypotheek kunt betalen is er niet zoveel aan de hand, maar als u het huis moet verkopen in verband met een scheiding, dan kan zo'n restschuld ernstige gevolgen hebben. Want wat gebeurt er immers wanneer u de restschuld bijvoorbeeld niet kunt betalen? Dit zijn zaken die bij een mediation worden besproken zodat iedereen goed weet waar hij of zij aan toe is. Scheidingsmakelaars werkt in deze situatie veelal samen Scheidingweb Nederland.  

 

MEDIATION BIEDT UITKOMST.

 

Dus als u in scheiding ligt en u moet het huis verkopen, dan is het van groot belang dat u goede afspraken maakt. Op die manier voorkomt u veel gedoe in de toekomst. Een mediator is hierbij de uitkomst. Peter de Vree Wanneer u voor mij kiest, kiest u voor een mediator die de relatie en communicatie voorop stelt.

Mijn achtergrond als Maatschappelijk Werksker en mijn persoonlijkheid maken van mij een mediator die hart voor mensen heeft. Naast dat mijn ervaring groot en divers is, zijn de volgende werkzaamheden wellicht van belang voor u om te weten:

Maatschappelijk werk met gezinnen.

Buurtbemiddelaar.

Ambulant Werker Steunpunt Huiselijk Geweld.


 


 

© 2011 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode